Publicatiedatum: 2 december 2016 - Reporter: Albert Hendriks

Friesland Holland zet pontjesroutes internationaal op de kaart

Nieuw: Pontjesroute De Fryske Marren met rustpunten en attracties

JOURE (NL) – De onbezoldigde gastheer van Joure, Arjen de Ree, bekend van vele promotionele activiteiten voor de winkeliers in zijn “flecke”, rondleider en verteller, voormalig FNP-raadslid en betaald postbezorger, attendeerde het bureau voor toerisme Friesland Holland op de aanwezigheid van wel zeven pontjes in de gemeente De Fryske Marren. Koffiestad Joure (Douwe Egberts, Doppio) is daar de hoofdplaats van.

De Ree las publicaties over de aandacht die de Amerikaanse krant The Washington Post had geschonken aan de pontjesroute van Grou, beter bekend als de Acht van Grou. Deze door Friesland Holland internationaal gepromote fietsroute met tien pontjes ligt in de natuurgebieden De Alde Feanen en De Deelen in de driehoek Heerenveen-Drachten-Leeuwarden. De route staat in het overal gratis verkrijgbare Leeuwarden 2018 magazine van Friesland Holland (www.leeuwarden2018.info, webshop: www.frieslandhollandwebshop.nl).

Arjen de Ree checkt met Petra van der Veen van de regionale VVV Friesland Holland’s pontjesroute De Fryske Marren.

Joure-promotor De Ree, ook bekend als wegwijzer voor pleziervaarders die Joure aandoen en kwaliteitsbewaker (dankzij hem kwam een einde aan de smeerboel in de gemeentelijke, maar verpachte passantenhaven), inventariseerde het aantal fietsveren in de nieuwe fusiegemeente De Fryske Marren en kwam tot de conclusie dat een verbinding van de zeven aanwezige pontjes goed moest zijn voor een schitterende route. De Ree mailde een lijst met pontjes en rustpunten als Doppio Espresso in de winkelstraat van Joure, de Midstraat.

Tweelussige route
Henk Doornbos van het informatie- en marketingbureau in Wolvega heeft de grote tweelussige route op aanwijzingen van de heer De Ree uitgestippeld en voorzien van rustpunten, horecabedrijven en attracties met een café, zoals Museum Joure. Het 103 km lange traject is opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk rondje, respectievelijk 52 en 51 km, en zeer verrassend door de grote variatie in natuur en landschap. Alle meren in de gemeente worden aangedaan, inclusief het grote Tsjûkemar (Tjeukemeer).
De pontjesroute De Fryske Marren (Bike Ferry Route Frisian Lake District) wordt momenteel gecontroleerd door de betrokken eigenaren en bedieners van de fietsveren in de rechthoek Lemmer-Echtenerbrug-Akkrum-Sneek met Joure als centrum. De route, die verschijnt als bij de rustpunten gratis verkrijgbare Pocket Cycle Map, is zo ontworpen dat zij aansluit op jachthavens en andere aanleglocaties in het kader van Friesland Holland’s Boating & Cycling programma. Dat unieke ‘van de boot op de fiets’ concept wordt onder andere gepromoot op Boot Düsseldorf (21-29 jan. 2017) op het Friesland Holland-plein.

Informatie recreatiegemeente De Fryske Marren:
www.friesemeren.eu
www.snitsermar.nl
www.joureholland.nl
www.vvvfriesemerengaasterland.nl

Informatie over recreatie en toerisme in Friesland:
www.frieslandholland.nl
www.frieslandtravel.com
www.friesemeren.eu
www.goudenfriesewouden.nl
www.ijsselmeer.frl
www.waddenzeeland.nl
www.boatcharterholland.nl
www.frieslandhollandtours.com
www.groepsuitjes.frl 

Gratis abonnement op Fries Nieuws:
www.friesnieuws.nl/aanmelden-nieuwsbrief

Pontjesroute ‘De Fryske Marren’ is een bijzonder boeiende fietsroute met o.a. UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Wouda stoomgemaal in Lemmer, weidse polders, de bossen van Sint Nicolaasga, Elfsteden- en watersportstad Sneek, Kameleondorp Terherne, Shopping & Dining City Joure en vele strandjes, zoals in Echtenerbrug-Delfstrahuizen aan het Tjeukemeer.