Publicatiedatum: 18 juni 2015
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

It-kin-net-It-kin-krekt-cruises vanuit Langweer

Met Bauke Jonkman’s dikke-pret-sloep door lage bruggen, smalle sluizen en vette blubber

Captain Bauke Jonkman lacht net zo breed als de Heerenzijlbrug bij Terherne is. Hij had voor de brug net op tijd de Friese vlag uit de houder gehaald. Duitse toestanden bleven helaas uit. Sneu voor de gasten.

LANGWEER (NL) – Eén van de reddingssloepen van de RFA (Royal Fleet Auxiliary) Fort Rosalie, een aanvullings- en bevoorradingsschip van de Britse Marine, gaat nu door het maritieme leven als ‘De Sloep fan Fryslân’. Een dikke-lol-boot met een Francesco Schettino-achtige gezagvoerder en entertainer. Niks mut, alles kin yn Langwar.

Eigenaar en kapitein van het 11 meter lange en 4 meter brede vaartuig is Bauke Jonkman uit Langweer, de man van de Langweerder Sloep. Leuk die gestoffeerde badkuipen met een vlag die groter is dan de boot, maar de oud-wedstrijdschaatser en bungalowverhuurder wilde iets spectaculairs, groter dan groot, woester dan woest. En daarin is hij geslaagd.

35 personen vaart hij over de Friese meren, inclusief kok Jordy Noor (23) van Brasserie Anders in Langweer en twee mooie meiden op leeftijd. En dat met gang. De sloep wordt er niet anders van; zij maakte vele oorlogen mee. Die Friese golfoorlog kan er ook nog wel bij. Wie er wel anders van wordt is de kok met zijn Big Green Egg barbecue die bij momenten de neiging heeft een andere koers te varen als Jonkman. Spagaatpoten zou de ijzeren eikel moeten hebben om houvast te bieden aan de vleesbrader. Als hij dikke wanten draagt tenminste. In dezen kan ex-brandweerbevelvoerder Jonkman de fikkiestoker vast van dienst zijn.

Weer of geen weer, Bauke vaart of schaatst.

Spanning en sensatie
De sloep met de afmetingen van een antiek skûtsje en een 75 pk sterke Volvo dieselmotor past amper in de altijd openstaande sluisjes rond Goingarijp en Broek, voor- en achtersteden van Joure. Lage bruggen vereisen ook de nodige oplettendheid. Een integraal helm dragen in ‘De Sloep fan Fryslân’ is zinvoller dan een reddingsvest in de Friese blubbervaarten die ooit gegraven werden door boeren met pramen vol vee, hooi en stront.
Commando’s als ‘Handen binnenboord!’, ‘Bukken!’, ‘Vlaggenstok uit de houder!’ en ‘Bier!’ maken dat je deelgenoot bent van een wereldwijd unieke ‘Kin net, kin krekt’-cruise. Expeditie Jonkman is een sensationele vaartocht met een keuken aan boord die alleen al vanwege de zeewaardigheid een Michelin-ster verdient. En anders maar een stempel van Vredestein.
De koelkast verdient verbetering. Die is weliswaar groot genoeg — je kunt er half Holland mee dronken voeren — maar de deur keert de blikjes en borreltjes niet als de boot steigert.
Er is ook een toilet aan boord. Het is oké volgens de dames die op het water altijd een gevecht leveren tegen incontinentie. Een driepuntsgordel zou uitkomst kunnen bieden op momenten dat captain Jonkman accelereert of een binnenschip of speedboot passeert.

Aanrader
Al met al verdomd leuk zo’n tocht met ‘De Sloep fan Fryslân’. Niet dat suffe gedoe met een overnaads nepreddingsvaartuig met een zeikerig 10 pk motortje en een picknickmand vol Lidl-wijnen en Royal Canin hondenbrok, gedecoreerd alsof ze afkomstig zijn van Château Beetsterzwaag. Nee, gewoon op z’n Baukes. Gang is alles en Grolsch is groot. Politici kunnen zeker wat van hem leren. Als een college- of regeringsformatie vlot moet, boek dan de ‘Joekel van Jonkman’. In no-time heb je ze op één lijn, links en rechts. Pardon, bakboord en stuurboord.

Meer informatie over sloepen huren:
http://www.desloepfanfryslan.nl/
www.bootcharterfriesland.nl
www.frieslandholland.nl

 

Je hebt lopende buffetten, varende buffetten en snelvarende buffetten. De laatste komen van Jonkman.
 
 
 
Er is verwarming aan boord van De Sloep Fan Fryslân, een soort heteluchtkanon. Roken is voor dragers van panty’s en jacks met luchtkamers verstandiger.
Heet? José Zijlstra waagt een gokje, sterrenkok Jordy Noor (voor de tiende keer op pad met een gezelschap) lacht afwachtend en Freya Landman kijkt op veilige afstand toe. Noor werkt bij eetgelegenheid Anders in Langweer en Zijlstra en Landman zijn werkzaam bij watersportbedrijf De Twirre van Jonkman.
En Schettino, maatje te groot? Dat lijkt watersportkledingspecialist en bungalowverhuurder Jan Jan Brouwer uit Grou tegen Bauke Jonkman te zeggen.
Lekker ding. In Friesland vaart geen boot zonder een (alcohol)rijke weduwe aan boord. Beerinnenburg luidt de naam van de zoete variant van de Friese Jägermeister. 
Een zeemijn als barbecue. Kombuiskoning Jordy Noor heeft lef.
Een gast vraagt een verzoeknummer aan bij muzikant Jan Veeneman uit Lemmer: ‘Waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp. Of zoiets.
Sluis en land in zicht: Goingarijp.
Het eten is op, maar de drank nog niet.
De Sloep Fan Fryslân, eens een reddingsvaartuig, nu een polonaiseboot.
 
 
Boot te groot of sluis te klein.
Zo, dit hebben we ook weer overleefd.