Publicatiedatum: 15 juli 2014
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Buitengewone dagfietstocht én schitterend driedaags Batavus E-bike Testarrangement

Tour du Belvédère.
Spannende ontmoeting met contrasten.

HEERENVEEN (NL) – Belvédère betekent mooi uitzicht. Dat biedt de fietsroute Tour du Belvédère, genoemd naar het beroemde Heerenveense museum voor moderne en hedendaagse kunst en de nabijgelegen historische uitkijktoren Belvédère in koninklijk parklandschap Oranjewoud.

De regio Heerenveen-Oranjewoud is een land dat vroeger bittere contrasten tentoonspreidde: turfgravers woonden in lekke koude keten (Museum Opsterland in Gorredijk), de adel en veenexploitanten hadden vorstelijke onderkomens in de bossen van Oranjewoud (foto landhuis Oranjewoud) of het centrum van Heerenveen.

Deze eendaagse fietstocht is geen kunstroute. Maar kunst is wel een onderdeel van de ‘expeditie’, omdat Museum Belvédère een nauwe band heeft met natuur en landschap. Ook als u geen liefhebber van kunst bent, zult u onder de indruk zijn van de inhoud van het museum, het gebouw en de unieke ligging boven een oude turfvaart. Museum Belvédère is de logische start- en finishlocatie van een kennismaking met het zuiden van Friesland, een land vol vragenoproepende contrasten. Tegenstellingen waarvoor u afstapt.

De Tour du Belvédère leidt u eerst langs schitterende eeuwenoude landhuizen op een landgoed dat ooit toebehoorde aan de Oranje Nassaus. De koninklijke sfeer van weleer is bewaard gebleven in de bossen van Oranjewoud, tot diep in de souterrains van hun ‘paleizen’.

Turftijd
Wat ook bewaard is gebleven is, is de historie van vijf eeuwen turfgraverij onder leiding van de heren van het veen, de naamgevers van Heerenveen. Ongekende armoede en meedogenloze overheersing dreven Friese veenarbeiders tot wanhoop. De Friese turfsjeiks lieten ongewild het socialisme bloeien. Er kwamen indrukwekwekkende opstanden in een streek die nog steeds vol littekens zit van het delven van het bruine goud, nu toeristische bezienswaardigheden. Cultuur-historisch erfgoed uit die periode is er in overvloed: de Turfroute, de musea Willem van Haren in Heerenveen, Museum Opsterland in Gorredijk en openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets. Onvoorstelbare ellende die nu ter lering en vermaak geconserveerd is voor het nageslacht.

Proef de streek
Geen toekomst zonder verleden, dat weten ze maar al te goed in het land van sportstad Heerenveen. Daar worden nu de beste zuivelproducten ter wereld gemaakt. Ontmoet in Tijnje, bij natuurgebied en voormalige veenderij De Deelen, de beste kaasmakers van Nederland. Boeren die ook voortreffelijke andere zuivelproducten maken. Proef in de boerderijwinkel de heerlijkheden uit de wei en van de klei.

Pauzeer vooral in Joure, in Museum Joure. Een oude koffie- en theefabriek barstensvol geschiedenis van het koffie- en theeconcern Douwe Egberts. Breng een bezoek aan de bakermat, het al bijna drie eeuwen oude winkeltje in koloniale waren in de Midstraat, een onderdeel van het grote museum. Joure is overigens niet alleen een plaats waar voortreffelijke koffie en thee vandaan komt, maar is ook het historische centrum van klokkenmakers en andere respectabele ambachtslieden. Bewonder hun werk in het museum.

Aansluitend loodsen wij u naar de ecologische tuin ‘De Goede Hoop’ bij de woonboerderij van Artina Oppenhuizen, net buiten Joure. Zij serveert op het terras een twintigtal zelfgemaakte theeën, onder andere een heerlijke tuinthee gemaakt van allerlei planten, en huisgemaakte bloemenkoekjes of taart met vruchten uit de tuin. Terwijl u de verschillende theeën proeft vertelt de gastvrouw u een historisch verhaal over de thee die u drinkt.

Op de fiets
De bron van alle rijkdom in het zuiden van Friesland is eigenlijk turf, gedroogd veen, ooit dé nationale brandstof. Skûtsjes waren de mammoettankers van toen. Heerenveen zou je het Abu Dhabi van de lage landen kunnen noemen. Een regio met spannende contrasten. Start uw expeditie daar waar het spanningsveld het grootst is, op het terrein van Museum Belvédère, Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen (A32, afslag Oranjewoud, bordjes Museum Belvédère volgen). Verbaas u en geniet!

Routekaart met attracties
Een routekaart en een uitvoerige beschrijving van de genummerde highlights vindt u op de nieuwe toeristenkaart van Joure, uitgave 2014-215, vanaf 1 augustus 2014 verkrijgbaar bij hotel-restaurant Hajé Heerenveen, Schans 65 in Heerenveen, en Hajé Joure, Klokmakkerij 1 in Joure, en bij de genoemde musea.

Toparrangement
Tour du Belvédère is er ook als een driedaags Batavus e-bike arrangement van Friesland Holland Travel, de reisorganisatie van het bureau voor toerisme van Fryslân, Friesland Holland. Kijk op www.batavustesten.nl

Hotel Hajé in Heerenveen fungeert als uitvalsbasis voor de Tour du Belvédère en vele andere prachtige fietsroutes in de valleiën van de rivieren Linde en Tjonger, in het Fries respectievelijk Lende en Tsjonger. Een ‘must see’ is natuurgebied Rottige Meente ten westen van Wolvega. Dit reservaat met in werking zijnde molens en theetuinen behoort qua landschap en historie tot Nationaal Park Weerribben-Wieden. Mocht u ergens in de ‘rimboe’ pech krijgen, geen nood, want Friesland Holland Assistance brengt u een luxe vervangende fiets. Deze snelle pechhulp zit in de prijs van alle Friesland Holland fietsarrangementen.

Batavus e-bikes
De elektrische fietsen worden bij het hotel bezorgd waar u ook tekst en uitleg over de fietsen krijgt. Leuk om te weten: Batavus is een internationaal vermaarde Heerenveense rijwielfabriek met een grote showroom en een interessant museum. Deze kunnen in groepsverband en op afspraak worden bezocht. Neem hiervoor contact met Batavus, www.batavus.nl

Bezoek deze musea!
Kunstmuseum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, buitengebied: http://www.museumbelvedere.nl/
Streek- en stadsmuseum Heerenveen, Museum Heerenveen, in centrum van Heerenveen: http://www.willemvanharen.nl/web/
Historisch Douwe Egbertsmuseum en ambachtenmuseum, Museum Joure in centrum van Joure: http://museumjoure.nl/
Openlucht veenmuseum It Damshûs in centrum Nij Beets: http://www.damshus.nl/index.htm
Streek- en turfmuseum Opsterland in centrum Gorredijk: http://www.museumopsterland.nl/  

Twee topmusea in Friesland: Museum Joure (in voormalige fabrieks- en winkelpanden van Douwe Egberts) en Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, in moderne nieuwbouw aan de rand van het klassieke parklandschap Oranjewoud.
  Onbekend en nog onbemind, het ingrijpend vernieuwde Museum Opsterland in Gorredijk.
Museum Opsterland in Gorredijk heeft een gezellig café met heerlijk turfgebak van hofleverancier Banketbakkerij Chocolaterie Boonstra aan de Zuiderbuurt in Drachten. Op de foto toont meesterbakker Erik Hofstede het lekkerste gebak van Friesland, zijn turfgebak. Het bijzondere gebak kunt u in het museum kopen of in de winkel in Drachten.
 

Wordt totaal vernieuwd: Museum Heerenveen (nu nog Museum Willem van Haren).

De turftijd beleef je in geuren en kleuren in It Damshûs. Sportief en comfortbabel genieten van de Friese Wouden en de Friese Meren met een nieuwe Batavus e-bike. Op de foto de technisch zeer geavanceerde Batavus Stream met Yamaha middenmotor, accu en display (model 2015).