Watersportplaats en winkelcentrum

 Joure, de koffiestad van Nederland

Hier, in dit goed bewaard gebleven winkeltje in de Midstraat in Joure, begon de internationale glorie van de koffiebrander Douwe Egberts. Het bedrijf is nog steeds in de gezellige Friese watersportplaats gevestigd.
Hier, in dit goed bewaard gebleven winkeltje in de Midstraat in Joure, begon de internationale glorie van de koffiebrander Douwe Egberts. Het bedrijf is nog steeds in de gezellige Friese watersportplaats gevestigd.

JOURE (NL) – Joure is een Friese highlight, een oergezellig koffiedorp met een prachtig museum — Museum Joure — leuke winkels en verrassende restaurants. De plaats is ook wereldberoemd vanwege zijn Friese staartklokken, barometers en talrijke culturele evenementen, zoals de ballonfeesten.

De Zuid-Friese plaats is de bakermat van koffiebrander Douwe Egberts die in het verleden honderden keren de beroemde en rijke Friese Elf steden aangedaan heeft vanwege zijn handel in koloniale waren. De Elfstedenroute als een handelsroute, als voorbereiding op de export. Anno 2013 wordt in de héle wereld Douwe Egberts koffie en thee gedronken!

Sinds 1753
Douwe Egberts is eigenlijk Egbert Douwes. Hij en zijn vrouw Akke Thijsses openden in 1753 een winkel in koloniale waren aan de Midstraat in Joure. Zij legden de basis voor het huidige koffie-, thee- en tabakconcern Douwe Egberts. Egbert en Akke verkochten producten die 'tot de genoegens van het dagelijks leven behoren'. Tot in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ging een grote verscheidenheid aan waren over de toonbank in het sfeervolle winkeltje dat men in het kader van deze Elfstedentocht kan bezoeken. Koffie, tabak en thee waren de belangrijkste producten. Verder werden er kandij, suiker, rijst, vermicelli, blauwsel, cichorei, kaneel, saffraan, stroop, azijn, chocolade, Goudse pijpen en zuidvruchten verkocht.

Joure: shoppen, smullen en spelen
Douwe Egberts-city Joure heeft verrassend veel in huis: bezienswaardigheden als het wereldberoemde DE-winkeltje en talrijke andere musea, productie van Friese staartklokken en barometers, een zwemparadijs, een speelpark voor kinderen, bijzondere restaurants en cafés en evenementen als de vermaarde ballonfeesten. Joure’s Midstraat is dé winkelstraat van Zuid-Friesland. Het heeft veel aparte zaken met daartussen restaurants, terrassen en musea.

Joure ligt niet direct aan de Elfstedenroute, maar slechts 5 km er vandaan. Joure is supergoed bereikbaar. Gezinnen met kinderen verblijven er graag vanwege het nabijgelegen zwemparadijs De Stienen Flier en het overdekte kinderpretpark Speelbos Joure. In de buurt is ook een wellness resort met diverse voorzieningen als een sauna. Verder zijn er heel veel mogelijkheden om te watersporten of met een sloep op pad te gaan. U kunt in het nabijgelegen Terherne in één of twee dagen leren zeilen, een rondvaart maken of een sloep huren. Terherne is het dorp dat beroemd werd door de Kameleonfilms en –boeken.

Museum Joure is een bedrijvig museum. Werkplaatsen met producten van klokkenmaker, kopergieter, koperslager, goud- en zilversmid en drukker zijn onderdeel van het industrieel- ambachtelijk complex uit eind 19e eeuw waar eens koffiebrander Douwe Egberts zich vestigde. In de eerste fabriek van DE is de koffie- thee- en tabakscollectie te zien. Er zijn doorlopend exposities van hedendaagse kunst te bewonderen. Een prachtige tuin en authentieke kades omringen de tien gebouwen. De Midstraat in Joure is een terrassen- en monumentenrijke winkelstraat.


Informatie arrangement
Om kennis te kunnen maken met Egbert Douwes én de provincie Friesland, heeft het bureau voor toerisme van Friesland (www.frieslandholland.nl) de Elfstedentocht ‘In het spoor van Douwe’ ontwikkeld. Dit is een zesdaagse Elfstedentocht vol historie — met koffervervoer en pech-onderweg-service — die begint en eindigt in Joure waar Douwe Egberts nog steeds een groot productiebedrijf heeft. Uitgebreide informatie:
www.frieslandtravel.nl en www.elfstedenroute.nl of tel. 0561-615364 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.