Friese Meren Project

Varen op de Bonkefeart.

LEEUWARDEN (NL) - De finish van de Elfsteden schaatstocht in de Bonkefeart is in zicht. Voor boten, wel te verstaan. Als alles volgens plan verloopt, is de Elfstedenvaarroute in de zomer van 2013 volledig bevaarbaar. Dan kunnen ook boten met meer diepgang de Elfstedenroute varen, net als boten die een hogere doorvaart nodig hebben.

Een nieuwe ronde met werkzaamheden gaat van start, zo meldt de provincie:
1. Ten noorden van de sluis Wier tot en met camping
2. De Blikvaart, van Vrouwbuurstermolen tot de sluis Alde Leie;
3. Vanaf de provinciale weg bij Feinsum (Finkum) tot aan Bartlehiem.

De finish van de schaatselfstedentocht in Leeuwarden.
De finish van de schaatselfstedentocht in Leeuwarden.

De aannemer zal tot juli 2012 bezig zijn met deze werkzaamheden. Ze bestaan uit het verbreden en verdiepen van de vaarweg, baggerwerkzaamheden, aanleg van nieuwe natuur en natuurlijk oevers en nieuwe aanmeervoorzieningen. Tijdens de werkzaamheden is de vaarweg gestremd. De dorpen Feinsum en Alde Leie zijn dan niet per boot bereikbaar.

Het project Noordelijke Elfstedenvaarroute is onderdeel van Het Friese Merenproject en maakt gebruik van bijdragen van het Waddenfonds, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân en zes Friese gemeenten.

Al klaar
Er is al veel werk gedaan aan het noordelijke deel van de vaarroute. Het laatste stuk van de tocht der tochten kan al gevaren worden: van Bartlehiem richting Aldtsjerk, val Aldtsjerk naar de Bonkefeart en de Dokkumer Ie.

Info Friese Meren Project: Wilt u meer weten over de diepgang en doorvaarthoogtes van de Elfstedenvaarroute en de werkzaamheden? Kijk dan op www.friesemeren.nl voor meer informatie.

Info Friese Meren: www.friesemerenholland.nl
Info Elfstedenroute: www.elfstedenroute.nl
Info Elfsteden fiets- en vaararrangementen: www.frieslandhollandtravel.nl

De finish van de schaatselfstedentocht in Leeuwarden.

De finish van de schaatselfstedentocht in Leeuwarden.